Architektura 21szego wieku : Wuxi Civic Center / Serie Architects

Dzięki uprzejmości Serie Architects Serie Architects została nagrodzona pierwszą nagrodą przez Komisję Techniczną konkursu dla Wuxi Xishan Civic Center w Chinach.
Serie odrzuciła silną konkurencję ze strony międzynarodowej listy wysokiej mocy, w skład której weszli NihonSekkei, GMP Architekten, AS Architecture-Studio i Arte Charpentier.
Program jest zorientowany wokół dużego publicznego placu, który ma stanowić centrum życia publicznego i ekspresji w Centrum Obywatelskim.
Ta otwarta przestrzeń jest miejscem publicznych zgromadzeń i wydarzeń, pokazów rządowych i wystaw czasowych.
Znaczenie symetrii w składzie planu wyraża silna zależność osiowa od głównego wejścia.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Wuxi, z szybko rosnącą populacją liczącą sześć milionów, leży około 100 mil na zachód od Szanghaju.
Civic Center znajduje się na 27 hektarowym terenie i składa się z dwóch wież o powierzchni 80 000 m2, które mieszczą wszystkie regionalne funkcje rządowe, centrum kulturalne o powierzchni 30 000 m2, 25 000 m2 budynków pomocniczych i dzielnicę biurową o powierzchni 58 000 m..
Dzięki uprzejmości Serie Architekci Zaznaczając środek schematu, dwie wieże głównych funkcji rządowych stoją symetrycznie na osi głównej.
U podstawy wież, zwróconych w stronę placu, fasada opisuje długi łuk, stanowiący wejście do centrum miasta od głównego placu.
Na szczycie wieży krzywa ta jest odzwierciedlona w planie, umożliwiając fasadzie delikatne zamiatanie w kierunku nieba, tworząc wrażliwą i dynamiczną postać w mieście.
Fenestracja wieży to gruba siatka murarska wznosząca wieże.
monumentalność i definicja.
Siatka działa także jako żaluzja fasadowa, odcinając zalety szyby, zmniejszając w ten sposób koszty ogrzewania i chłodzenia.
Dzięki uprzejmości architektów Serie Elewacje głównego budynku centrum pomocy społecznej i centrum kulturalnego powstają z wielkiej kolumnady.
W historii architektury dla działalności politycznej kolumnada była konsekwentnie obecna.
Od klasycznej greckiej stoa, po starożytne chińskie pałace, chroniony, ale niezamknięty obszar zdobiący fasadę, był miejscem spotkań, dyskusji, negocjacji i ogłoszeń.
Ma kluczowe znaczenie przy definiowaniu miękkiego brzegu budynku, który z kolei aktywuje otaczającą go przestrzeń, zapraszając ludzi i tworząc znacznie bardziej otwarty budynek.
Oddzielne budynki Centrum Obywatelskiego są połączone ze sobą za pomocą wspólnego projektu dachu wykonanego z zawieszonych form poduszek GRC.
Dach jest również kluczową cechą naszej strategii zrównoważonego rozwoju.
Zapewnia nie tylko cień w budynkach poniżej, zmniejszając przyrost energii słonecznej, a tym samym obniżając koszty chłodzenia i ogrzewania, ale także zapewnia dużą powierzchnię dla ogniw fotowoltaicznych.
Architektura dachu jest zaczerpnięta z okapu klasycznych chińskich domów, które w dalszym ciągu wpisują się w lokalne tradycje architektoniczne.
Krajobraz w centralnej części to formalne przedłużenie siatki budynków.
Drzewa stanowią część składowych elementów planu i pomagają zdefiniować plac i większą symetrię planu.
Gdy człowiek wchodzi na główną oś, wielki chodnik prowadzi do cokołu, na którym znajduje się centrum obywatelskie.
Cokół tworzy wspólną powierzchnię łączącą budynki.
Obramowanie placu na lewym i prawym skrzydle to gaj drzew zapewniający zacieniony teren zielony.
Program przedstawia Centrum Obywatelskie dla Wuxi, które jest czymś więcej niż zbiorem budynków rządowych, ale jest prawdziwą przestrzenią obywatelską w pierwotnym znaczeniu tego słowa, przestrzenią, która wzmacnia relacje między ludźmi a rządem.
Projekt osiąga to poprzez stworzenie ściśle związanego składu z jasnymi i zachęcającymi przestrzeniami publicznymi.
Architektura jest godny i nowoczesny, a mimo to czerpie z długiej tradycji chińskich i zachodnich precedensów.
[patrz też: bramki uchylne, Oporniki granitowe, obróbka strumieniowo ścierna ]

Powiązane tematy z artykułem: bramki uchylne obróbka strumieniowo ścierna Oporniki granitowe