Budownictwo i architektura : Centrum dziedzictwa kulturowego Jeju University / poly.m.ur

Projekt nowego Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Jeju rozpoczął się od próby interpretacji wartości kulturowej tradycyjnych artefaktów, które mają być eksponowane tutaj ze współczesnym spojrzeniem.
Polimur był zaintrygowany faktem, że te artefakty są przykładowe, pokazując wpływ materiału regionalnego na życie pierwszych osadników, i chcieli, aby ich propozycja była postrzegana jako obiekt, który może symbolizować lokalne cechy ukształtowane przez obfite dostępność bazaltu jako surowca oraz rodzime techniki wytwarzania narzędzi.
Podczas gdy wykorzystanie obrazu skały bazaltowej ogólnego wyglądu budynku miało być prostym, lecz najskuteczniejszym symbolizmem, który można powiązać z jego konkretną lokalizacją, stosunek i rygor leżący u podstaw konstrukcji geometrii był metaforyczny dla intelektów w kulturze rdzennej.
.
poly.mur Budynek położony jest na trójkątnym poletku, a jego ogólny rozkład opiera się na piramidzie trójkątnej, która jest utworzona przez 4 równe regularne trójkąty.
Cała masa jest modułowa do tej piramidy trygonalnej i dlatego może być w całości ułożona przez równe regularne trójkątne panele.
Aby wprowadzić elastyczność, poly.m.ur zaprojektował 5 rodzajów trójkątnych szklanych żelbetowych paneli o różnych rozmiarach otworów iz kombinacją możliwości obrotowych, panele te mogą stworzyć prawie nieskończoną liczbę kombinacji.
.
poly.m.ur Strategia polegała na regulacji wielkości i liczby otworów w zależności od oświetlenia i wymagań atmosferycznych każdej z przestrzeni i stworzenia płynnego przejścia między nimi.
Powoduje to, że cała powierzchnia budynku jest otoczona ciągle zmieniającym się wzorem trójkątnych otworów, które przypominają otwory powierzchniowe w bazaltowych skałach.
.
poly.m.ur poly.m.ur to biuro skupiające się na badaniach i projektowaniu warunków miejskich i ich roli w kształtowaniu środowiska zabudowanego.
Ich zainteresowanie jest zakorzenione w dynamicznym przecięciu kultury masowej i środowiska zbudowanego.
Dzięki rygorystycznym testom procesowym, pielęgnowaniu i hodowaniu nowych pomysłów na środowisko miejskie, nieustannie stają przed wyzwaniem, by na nowo zdefiniować i na nowo zdefiniować konwencje, poszukując i pracując nad lepszym jutrem.
.
poly.m.ur Architekt: poly.m.ur Projekt Rok: 2008 Zespół projektowy: Homin Kim, Chris S.
Yoo, Hee-Kyung Moon, Kim Architekci Status projektu: Zgłoszenie do konkursu, 1.
miejsce Lokalizacja: Jeju, Korea Klient: Jeju Obszar projektu uniwersyteckiego: 38.500SqFt Fotografia: poly.m.ur
[podobne: brikomarsze inowrocław, wykonanie ogrodzenia cennik, polimeryzacja acetylenu ]

Powiązane tematy z artykułem: brikomarsze inowrocław polimeryzacja acetylenu wykonanie ogrodzenia cennik