Budownictwo i architektura : HA Tower / Frontoffice + François Blanciak Architect

Dzięki uprzejmości Frontoffice + François Blanciak Architekt Wieża HA, zaprojektowana przez Frontoffice + François Blanciak Architect, proponuje hybrydowy model miejskiego życia, który obejmuje miasto, wciągając go w samo serce jednostek, jednocześnie oferując duże otwarte przestrzenie, które w przeciwnym razie są tylko dostępne na obrzeżach miasta.
Miejsce w Higashi-Azabu, w odległości krótkiego spaceru od skupiska linii kolejowych, parku Shiba i kultowej Wieży Tokijskiej, jest niewielkie, zajmuje powierzchnię zaledwie 130 metrów kwadratowych i jest ograniczone przez stosunek powierzchni podłogi, który ogranicza budowę do 8 pięter .
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Po dekadach decentralizacji wspieranej przez rząd, życie w mieście ponownie promuje się w Tokio, a wieże mieszkalne i wieżowce zaczęły w znacznym stopniu zaludniać miasto.
Zbiorowo dodatki tworzą nową typową typologię miejską, która obejmuje wysokość, ale nieoczekiwanie zaprzecza otaczającemu krajobrazowi miejskiemu na rzecz życia wewnętrznego.
Nic dziwnego, że efektem ubocznym tego podejścia jest brak nadającej się do zamieszkania przestrzeni zewnętrznej w centrum miasta.
Balkony są powszechne, ale mają charakter czysto techniczny, są to przede wszystkim strefy do obsługi na zewnątrz, które należy wypełnić sprzętem mechanicznym i akcesoriami systemu awaryjnego ucieczki.
Nawet najskromniejsze stoły i krzesła walczą o przestrzeń.
Dla tych, którzy chcą mieć pewien stopień otwartej przestrzeni zewnętrznej, nie ma wielkiego wyboru, jak opuścić centrum miasta i zamieszkać w rodzinnym domu na przedmieściach.
Dzięki uprzejmości Frontoffice + François Blanciak Architekt Stworzenie bardziej znośnej miejskiej typologii wymaga pewnego oportunizmu.
W tym przypadku odkryliśmy, że witryna ma maksymalną wysokość, której nigdy nie można osiągnąć po prostu przez układanie pięter od podstaw.
Ale gdybyśmy oderwali podłogi i zaprojektowaliśmy je od góry w dół, jasne było, że możemy stworzyć duże przestrzenie na zewnątrz, które poszerzą przestrzeń mieszkalną mieszkań i stworzą miejsce dla mieszkańców, by dosłownie mieszkać na wysokościach miasta.
W ten sposób pracujemy nad typologią, w której miasto nie zatrzymuje się przy drzwiach wejściowych, ale rozciąga się i ożywia dom.
Dzięki uprzejmości Frontoffice + François Blanciak Architect Przyjmując takie podejście, zmiana odstępów między jednostkami w naturalny sposób tworzy różnorodne typy jednostek.
Na niższych poziomach dach łączy salon z miastem; na środkowym poziomie wyrzeźbiony jest duży balkon wraz z antresolą; a na najwyższych piętrach jednostki o podwójnej wysokości wykorzystują wysokość i widoki dostępne dla nich i są dosłownie otwarte na niebo.
Dzięki uprzejmości Frontoffice + François Blanciak Architekt Architekci: Koen Klinkers, Will Galloway, François Blanciak Lokalizacja: Higashi-Azabu, Tokyo Zespół: Paul Mak, Misuzu Yoshikawa Inżynieria budowlana: Alan Burden (środowisko strukturalne) Status: projekt wstępny Powierzchnia: 850 m2 Program: Wieża mieszkalna
[hasła pokrewne: zamek magnetyczny do drzwi, merkury sanok, bloczki keramzytowe ]

Powiązane tematy z artykułem: bloczki keramzytowe merkury sanok zamek magnetyczny do drzwi